Doorgaan naar hoofdcontent

Voor een kwartje de wereld rond! Budgettips voor tijdens het reizen

Voor een kwartje de wereld rond!
Budgettips voor en tijdens het reizen

Ik ging weliswaar niet de wereld rond. Ik had mijn hart verknocht aan één land in het bijzonder. Ook had ik geen glazen bol, zodat ik het mythische kwartje overschreed.

Wel heb ik twee jaar doorgebracht in het buitenland zonder enige bron van inkomsten. In deze periode heb ik alles bij elkaar nog geen 2.000 (!) euro uitgegeven.

In dit artikel wil ik jullie loodsen door hoe ik dat deed. Wat leidde tot een bíjna ‘eeuwig budget’. En waardoor ik mijn tussenjaar oneindig kon verlengen.

Droom jij van een lange(re) of wereldreis, maar heb jij ook geen geldboompje op je rug groeien? Dan is deze post voor jou!



Online verblijfsnetwerken: hoe werkt het en wat kan je verwachten?
Registreer je bij een netwerk dat bij je past, maak een profiel aan. Probeer zo open mogelijk te zijn over wie je bent en wat je zoekt. Dit vergroot jouw kansen op een goede match. Plaats ook altijd een foto bij je profiel. Het is logisch dat je potentieel toekomstige host wil weten wie hij voor zich heeft. Je wordt immers daar in huis opgenomen.

Soms zal de organisatie je om een klein bedrag (hooguit enkele tientjes) aan contributie vragen voor je deel kan nemen. Dit is voor een heel jaar lidmaatschap.

Vervolgens kan je via een berichtje een persoon benaderen waar jij een goed gevoel bij hebt. Geef ook nu weer voldoende informatie en probeer een goede eerste indruk te maken. Vaak krijgen gastadressen meerdere verzoeken per dag, dus help ze bij hun keuze waarom ze uitgerekend voor jóu moeten gaan.

Waarom wil je juist naar deze locatie of bij dit gezin verblijven? Wat hoop je uit deze ervaring te halen en wat heb je te bieden? Indien er om specifieke talenten wordt gevraagd, houdt het dan overeenkomstig daarbij en ga niet allemaal opnoemen waar zij niet naar op zoek zijn.


Er zijn netwerken waar je gratis één tot een paar nachtjes mag blijven slapen. Vaak zitten hier maaltijden bij in, maar het is uiteraard het beste om dit met desbetreffende persoon te overleggen en heldere afspraken te maken. Anders kan je eenmaal ter plaatse vragen of je een bedrag aan boodschappen kan bijdragen. Beter dan veronderstellen, toch? Je wilt ten slotte dat de verstandhouding voor de rest van de dagen gemoedelijk blijft.

Houd rekening met nationale verschillen en plaatselijke gewoonten. Verdiep je vooraf in de cultuur. Niet alleen is het fijn voor jezelf om te weten wat je kunt verwachten, ook is het wel zo prettig voor de host als je zijn gewoonten en gebruiken respecteert.

Daarnaast gaan dit soort bezoeken vaak om uitwisselen. In veel gevallen zullen ze jou graag wat van de omgeving laten zien, zodat je het land en de bevolking kan leren kennen. Zie het dus niet enkel als een gratis slaapplek en gevulde buik! He
t culturele aspect heeft zeker een sociale waarde tijdens jouw (gast)verblijf. Omgekeerd iets meenemen uit Nederland zal ook zeker worden gewaardeerd.

Wil je ergens wat langer verblijven dan hooguit een paar nachten? Dan is het gebruikelijker dat je ergens als vrijwillig(st)er aan de slag gaat. Ook hier zijn bestaande netwerken voor waar je thuis naar op zoek kan. De spelregels en gedragscodes vind je eveneens op de website van de organisatie.

In deze constructie zal van je gevraagd worden een aantal uur per dag arbeid te verrichten in ruil voor jouw kosten en inwoning. Verwacht overigens niet dat dit vergelijkbaar is met de werkzaamheden van een betaalde baan. Je komt daar niet voor uitbuiting. ;-) Mocht dit wel het geval zijn, meldt dat dan altijd bij de bemiddelingsorganisatie. Zij kunnen de bedrijfseigenaar hierop aanspraken, of zelfs een account blokkeren.

Doorgaans zullen je taken voornamelijk bestaan uit fysieke klusjes, waarvoor geen opleiding of certificaten vereist zijn. Het kan van alles zijn, afhankelijk van het soort werkplek dat jij hebt uitgekozen. Denk bijvoorbeeld aan stallen uitmesten, de hond uitlaten, op de kinderen passen, tuinonderhoud zoals het gras maaien of het bieden van een extra paar handen bij het aanleggen van een botanische kas of de bouw van een schuur of omheining.

Je kan voor jouw gratis verblijf natuurlijk geen extreem hoge eisen stellen. Anderzijds mag je wel het één en ander terugverwachten.

Zo is het in geval van wintertijd hun taak dat je het warm hebt. Dus bij afwezigheid van een centrale verwarming, horen zij te zorgen voor voldoende brandstof voor in de kachel. Overdrijf het niet, het hoeft geen sauna te zijn. Maar drie houtblokken voor de avond terwijl het buiten vriest hoef je evenmin te accepteren. En na een dag van enthousiaste arbeid hoef je bij wijze van spreken ook niet met een rommelende maag naar bed te gaan.

Een was-/douchegelegenheid valt net zo goed onder normale hygiënische omstandigheden. Gewoon humaan dus. Het kan dat er niet constant warm water is op adressen die erg afgelegen zijn. Dit is sowieso in landen die minder ontwikkeld zijn dan het rijke Nederland vaker voorkomend. Zolang als er maar een alternatief wordt geboden voor jouw luxe badje, is er in principe voldaan aan de basis hygiëne-eisen.

Ook internet is op minder goed bereikbare locaties niet altijd een vanzelfsprekendheid. Informeer van tevoren, als dit voor jou een obstakel is. Voor de rest kan je altijd jouw behoeften en persoonlijke voorkeuren bespreekbaar maken. Al geldt ook hier weer dat geen enkele host verplicht is om het jou op je wenken naar het zin te maken.

Na afloop van je verblijf zal de organisatie om jouw feedback vragen. Hetzelfde geldt andersom, van jouw host naar jou. Probeer indien mogelijk iets positiefs achter te laten. Op die manier zal ook jij eerder positieve feedback krijgen. Wat weer een goede indruk achterlaat op jouw profiel voor eventuele volgende hosts!

Soms komt het echter voor dat jij vindt dat jouw verblijf écht onder de maat was. Koppel dit dan altijd eerlijk terug, desnoods anoniem. Je wilt ten slotte niet dat andere reizigers onwetend hetzelfde lot tegemoet treden als jij.
Blijf wel realistisch. Was het echt zo slecht of was je misschien gewoon moe en zaten jullie elkaar allemaal nét iets te lang op de lip? Soms is het beter om even een paar dagen te wachten met jouw feedback voor een helder perspectief.

Tot slot nog, accepteer dat je niet overal evenveel privacy hebt. Het kan best hectisch zijn met bewoners, huisdieren en mogelijk meerdere vrijwilligers met wie je het meeste van de tijd samen bent. Afhankelijk van de mate waarin jij jouw eigen huis gewend bent, kan dit zeker in het begin aanpassen zijn.
Echter, dit werkt twee kanten op. Wees dus bereid om voldoende activiteiten met elkaar door te brengen en tegelijkertijd niet aan jezelf voorbij te lopen. Uiteraard kan het een voordeel zijn om veel andere vrijwilligers om je heen te hebben om samen mee op pad te gaan. Maar heb jij na het eten behoefte aan een wandeling en een alleen-momentje? Vooral doen! Zo ben jij de volgende ochtend weer helemaal opgeladen voor een nieuwe dag en fris en fruitig in de groep.

Los van dit alles is ieder verblijf anders en is het deels natuurlijk wat jij er zelf van maakt! Kies je voor deze reisvorm, neem dan een positieve instelling mee en durf open te staan voor nieuwe ervaringen. Dan is de kans het grootst dat deze formule jouw droomreis mogelijk maakt en je op korte termijn jouw horizon gaat verbreden.

Voor de avonturier: op de bonnefooi!
Anderzijds zijn er genoeg voordelen te bedenken voor degenen die juist geen voorbereidingen treffen. Je kan de plek waar je blijft eerst met eigen ogen zien en spontaan je plannen bijstellen. Ook handig dus als je aan je huidige verblijf nog een periode elders wilt toevoegen. Ook zonder gearrangeerde zekerheden zijn er voldoende budgetopties!

Persoonlijk ben ik erg van ‘s morgens op pad gaan en nog wel zien wat de dag brengt. Voor mij is het zo dat dit mij toch vaak de mooiste ervaringen brengt. Of de leukste ontmoetingen oplevert. Of gewoon dat je net op het juiste tijdstip op de juiste plek bent. Waardoor dat fabuleuze straatbandje precies begint te spelen wanneer jij de promenade opslentert. Je snapt het wel, welk punt ik hier probeer te maken!

Het enige nadeel is dat, mocht je niet gelijk een adresje vinden, je dan genoodzaakt bent toch even een hostel of B&B te betalen om jou een dak boven het hoofd te bieden. Dit kan echter ook een positieve uitwerking hebben.

Juist als de nood aan de man is, gaat je instinct werken om te ‘overleven’. Althans, dat is mijn ervaring. Je wordt creatiever en strijdvaardiger om oplossingen te bedenken als het einde van het begrootte budget het einde van jouw ontdekkingsreis betekent. Dus wordt je nog meer bedreven om manieren te vinden zodat je reizende kan blijven.

Daarnaast geldt dat in veel culturen de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking veel groter is dan wij gewend zijn. Menigeen zal benieuwd zijn naar jouw aanwezigheid en je niet zomaar op straat laten staan. Ze zullen oprecht met je meedenken over mogelijkheden waar misschien nog een paar handen nodig zijn, of wellicht je zelf een plekje aanbieden.

Mondeling rondvraag doen op locatie kan makkelijker zijn dan in het online circuit, zeker in regio’s waar iedereen elkaar kent. Bovendien laat je zien dat je echt gemotiveerd bent door zelf al in de streek aanwezig te zijn. Ook hier geldt weer, neem niets aan for granted, toon je dankbaarheid en wees beleefd. Dit doe je óók door je aan te passen aan de cultuur.

Een ander voordeel van een spontane regeling is dat jullie beiden waarschijnlijk eerst willen aftasten hoe de samenwerking verloopt. Is er die onderlinge klik die het leuk houdt?
Werken dingen niet uit zoals gehoopt, voor één of voor beiden, dan kan jij je reis vervolgen. Dit in tegenstelling tot vooraf gemaakte afspraken waar er vaak voor die periode op jou wordt gerekend. Anderen die een verzoek deden, kregen te horen dat er niet langer beschikbaarheid was. Vervroegd je koffers pakken is dan lastiger.

Ga liften
Dat liften voordeliger is dan een eigen auto meenemen over land of zelfs over zee spreekt voor zich. Je kunt je geld voor benzine of eventueel boot- en treinkaartjes uitsparen. Zo ook kosten zonder eigen vervoer, besteed aan het OV.

Het is echter zo dat in streekgebieden waar het dunbevolkt is, het ook nog eens de normaalste zaak van de wereld is! Menig voorbij rijdende automobilist met een plekje vrij zal voor je stoppen wanneer jij niet beschikt over eigen vervoer. Zoveel alternatieven zijn er namelijk niet voor de reiziger zonder een behoorlijk OV-netwerk. Doe hier dus je voordeel mee.

Daarnaast vinden locals het vaak prettig om een praatje te kunnen maken. De meesten zullen oprechte interesse tonen in jouw verhaal. Wat ook nog eens een supervoordeel is, is dat je hen onderweg om advies kan vragen over van alles en nog wat. Vraag jij je al weken af welke toeristische sites nu echt bezienswaardig zijn én naar die bestemmingen die niet in de gids staan, maar ook zeker de moeite waard, schroom dan niet om te informeren. Menig bewoner zal jou vol trots vertellen wat er zo bijzonder mooi is aan zijn of haar regio. Er gaat niets boven een minder bekende onbedorven oase van rust en natuurschoon!


Gunstige wisselkoers
Dat niet alles overal evenveel kost weten we allemaal. Zeker op vakantie is het leuk als je elke avond bijvoorbeeld uit eten kan voor een habbekrats. Op die manier voel je je echt gepamperd en de koning(in) te rijk. Dit gaat niet alleen op voor culinaire hoogstandjes, maar denk ook eens aan musea en theaters. Een dagje uit met een voordelig treinticket, het zwembad voor verkoeling en ’s avonds naar de bioscoop. De mogelijkheden zijn oneindig als jouw poen ineens veel meer waard is. Je weet wat ze zeggen, dat je geld maar één keer uit kan geven, maar in dit geval geldt dat dus fijn even niet.

Denk naast de voor de hand liggende oorden rond de Mediterrane Zee ook eens aan landen die voor het toerisme nog minder op de kaart staan. Hongarije, Bulgarije of Kroatië kunnen juist om deze reden aantrekkelijker zijn. De natuur is er nog onbedorven, de plaatselijke bevolking maakt graag even een praatje –al is het maar in handen en voetentaal- en de steden zijn net even anders dan je gewend bent. Bovendien kan je je er te kust en te keur tegoed doen aan smaken en culturele hoogstandjes die je vermoedelijk nog niet eerder proefde. Doen dus, zet het op jouw to do-lijstje voor vertrek om ook nieuwe bestemmingen mee te nemen in jouw overweging.


Ga alléén in op aanbiedingen
Het klinkt weliswaar enigszins vrekkerig, maar waarom zou je geen gebruik maken van coupons, last-minutes en seizoenaanbiedingen.

Droombestemming gevonden? Boek dan niet gelijk! Vaak zijn er nog plekken vrij na de promotiefase, waardoor je voor woekerprijzen van hetzelfde aanbod kan genieten. Ook kan je ervoor kiezen om buiten het seizoen om te gaan. In landen met een (matig) tropisch klimaat is het in februari echt nog wel prima vertoeven!
 

Dan biedt het vliegveld nog een scala van goedkope tickets aan voor de late beslisser. Het loont in dat geval dus niet altijd om je te laten verleiden door vroegboekkortingen. En mocht je al eerder met een reisorganisatie mee zijn gegaan, wacht dan eerst hun korting af om jou nogmaals over de streep te trekken.

Waar je ook naartoe gaat en welke vorm van reizen je ook kiest, veel reisplezier gewenst! En laat een reactie achter, als jij met deze tips inderdaad voor een kwartje de wereld rond bent gegaan...

Reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Populaire posts van deze blog

Snelle verdientips en trucs op Euroclix! Veel mensen die een blog schrijven over geld verdienen, verdienen daar zelf uiteindelijk het meeste aan. Dat is het doel van hun schrijven namelijk. Ik geloof in een win-winsituatie. Als je deze blogs al langer leest en op zoek bent naar manieren om extra geld te verdienen, doe je dat vaak niet zomaar. Je hebt ongetwijfeld eerder het web afgestruind, waarschijnlijk meermalig, op zoek naar die gouden formule onthuld. Je bent daarbij ook voorbij gekomen aan het begrip Euroclix.  Euroclix is een website waar je clix kan verdienen voor een aantal taken, zoals bijvoorbeeld het invullen van enquetes, e-mails aanklikken (zo’n 2 á 3 gemiddeld per dag) en je kan geld terugkrijgen over aankopen die je via de website doet. Deze punten (clix) kan je dan weer omzetten in geld en op jouw bankrekening laten uitbetalen. Je kan je punten ook doneren voor het goede doel! Op deze manier kan je dus een bijdrage leveren aan een betere werel...

7 handigheden: Van hobby naar profitable!

Er is in de blogwereld genoeg geschreven over het definiëren van jouw niche, het vinden van je doelgroep en effectieve marketing. Ik hoop in dit blog een aanvulling te geven waardoor het je dit keer wél gaat lukken!;) Bovendien helpen deze handigheden jou om tijdens het proces vol te houden en je niet vroegtijdig uit het veld te laten slaan. 1. Begin met wat je leuk vind. Zeker als je creatief bent, kan het heel goed zijn dat jij all-round bent. Bedenk één ding waar je het liefste mee aan de slag gaat. Doe een persoonlijke brainstormsessie en maak een keuze. De rest op het sheet bewaar je voor later. Houdt het speels. Creativiteit gaat niet om jezelf te zeer in te perken. Volg elke impuls waar jíj plezier aan beleeft. Op die manier lukt het jou eenvoudiger om je enthousiasme ook op je lezers over te brengen. Waar jij blij van wordt en wat jij wilt vertellen aan de wereld, is waarschijnlijk   jouw unieke stem die naar buiten gebracht wil worden. Volg je bliss ,...

Het genereren van de cash flow, deel 3

Het genereren van de cash flow, deel 3 In mijn welkomstblog schreef ik over het genereren van de cash flow. Deze serie gaat daar dieper op in. Per keer zullen er een aantal aspecten worden behandeld. Vandaag, het loslaten van de mainstream! Wat is succes en de schaduwzijde van ‘vals’ succes. Eerst deel 2 lezen? Dat kan hier! Ik weet dat sommigen van jullie staan te trappelen om verder te gaan met snelle tips en tricks om vooruit te komen. Loslaten valt daar niet onder. Dat hoort bij stilstaan. Toch had ik vandaag de ingeving om te willen stilstaan bij het loslaten. Influencer of slachtoffer van de beïnvloeding Social media. We maken er allemaal gebruik van bij het bloggen. Door bekendheid te geven aan ons blog schrijven we ten minste niet voor een halve kip en een vossenstaart. We trekken klandizie naar ons bedrijf. Of we vergaren nóg meer volgers. We komen daardoor in aanraking met anderen uit dezelfde branche, de ‘ervaringsdeskundigen’. Het is een gelijkwaardige ...